érdekesség

A világ első autójának progresszív idejétől kezdve a világ leggyorsabb sorozatgyártású autójáig számos olyan szórakoztató és véletlenszerű tény van az autókról, amelyek még a legtapasztaltabb autórajongókban is kíváncsiságot és ámulatot keltettek. Tudtad például, hogy a világ első autóbalesete 1891-ben Ohio Cityben történt a híres szakértő, James William Lambert részvételével. Egy fa gyökerének ütközött, aminek következtében az autó elvesztette az irányítást, és nekicsapódott egy oszlopnak.

 

Akár az autók szerelmese vagy, akár csak egy kis lebilincselő apróságra vágysz, az autók világa tele van lenyűgöző tényekkel és bizarr történetekkel, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezd őket. Szóval, csatold be magad, és készülj fel az autók furcsa és csodálatos világának felfedezésére ezekkel a véletlenszerű, szórakoztató tényekkel.

1. EGY MARY ANDERSON NEVŰ NŐ 1903-BAN FELTALÁLTA AZ ABLAKTÖRLŐT.

érdekesség

Amikor az autókat megalkották, senki sem gondolt az esőben való vezetés veszélyeire. Egyszerűen úgy oldották meg, hogy vagy megálltak és kézzel letörölték az esőt, vagy megkockáztatták, hogy esőben vezetnek, és nem látnak rendesen. Egy nap, miután megelégelte, hogy az eső miatt állandóan meg kell állnia, Mary Anderson előállt a szélvédőtörlők zseniális ötletével.

2. AZ ELSŐ ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ JÁRMŰVET 1832-BEN ROBERT ANDERSON ALKOTTA MEG.

Mielőtt megkérdeznéd, Mary Anderson nem volt Robert Anderson felesége. Robert Anderson skót feltaláló volt, aki egy nem újratölthető primer energiacellákkal működő kocsit fejlesztett ki. Miért nem voltak akkoriban népszerűek az elektromos járművek?

érdekesség

Az 1900-as években azt feltételezték, hogy a benzinüzemű autók jobbak az elektromos autóknál, mivel olcsóbbak, messzebbre tudnak utazni, és összességében jobbak, mint egy elektromos jármű. Több forrásból származó elemzés után azonban úgy tűnik, hogy a valódi ok egészen más volt. A kutatások szerint az ok valójában az volt, hogy nem volt megfelelő infrastruktúra az elektromos autók támogatásához, mivel a vidéki területeken nem állt rendelkezésre áram.

3. A SEBESSÉGTARTÓ AUTOMATIKA FELTALÁLÓJA VAK VOLT

Ralph Teetor mérnök és feltaláló volt, aki 5 éves korában vakult meg, amikor egy késsel dolgozott, amely véletlenül a szemét találta el. Annak ellenére, hogy megvakult, Teetor soha nem hagyta, hogy állapota meghatározza őt, és az autóipar iránti kíváncsisága folyamatosan nőtt. Teetor 13 éves korában már a családi vállalkozásában, a Perfect Circle Corporationben dolgozott, ahol később vezető mérnök lett.

érdekesség

Teetort a sebességtartó automatika megalkotására az inspirálta, hogy a sofőrje szokása alapján változtatta a sebességet, attól függően, hogy beszélt-e vagy sem. Ez vezetés közben következetlenségeket okozott, és bosszantotta Teetort, ezért kifejlesztette a sebességtartó automatikát, amely később megnyitotta a kapukat az olyan előremutató technológiák előtt, mint az autonóm járművek, a GPS-navigáció, a veszélyhelyzeti automatikus fékezés és a sávtartó rendszerek.

4. MINDEN IDŐK LEGKELENDŐBB AUTÓJA A TOYOTA COROLLA

érdekesség

Nem meglepő, hogy a Toyota Corolla minden idők legkelendőbb autója: 1966 óta több mint 43 millió Toyota Corollát adtak el! Így igaz, népszerűségüknek köszönhetően már több mint fél évszázada léteznek. Minden évben továbbfejlesztik a mindennapi felhasználók számára, ezért is olyan népszerű világszerte.

5. EGY AUTÓ ÉLETTARTAMÁNAK 95%-ÁT PARKOLVA TÖLTI.

érdekesség

Igen, így van, az autó élettartamának mindössze 5%-át tölti az úton. Ez azért van így, mert az idő nagy részét éjszakára vagy napközben parkolóban töltve, vagy csak pihen a hétvégén, amikor nem mész sehova, és lustálkodsz vasárnap.

6. A RENDSZÁMTÁBLÁT ELTAKARÓ, PISZKOS AUTÓ VEZETÉSE BŰNCSELEKMÉNYNEK SZÁMÍT.

érdekesség

Azok a sofőrök, akik nem mossák le rendesen az autójukat, 469 dolláros súlyos bírságot kaphatnak és 3 hibapontot veszíthetnek Ausztráliában, ha a rendszámtáblájuk nem megfelelően és tisztán van elhelyezve. Szingapúrban, ha a rendszámtábla nem felel meg bizonyos méreteknek és nincs megfelelően elhelyezve, akkor akár 1 000 dollárig terjedő pénzbírsággal és 3 hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

7. EGY ÁTLAGOS JÁRMŰVEZETŐ ÉLETÉBŐL KÖRÜLBELÜL 99 NAPOT TÖLT DUGÓBAN ELAKADVA.

érdekesség

Erre általában nem gondolunk, amikor dühösen ülünk a dugóban, és próbáljuk eltüntetni a forgalmi dugót, de tény, hogy egy ember akár 99 napot is eltölthet életéből egy dugóban.

8. ÉVENTE TÖBB MINT 80 MILLIÓ AUTÓT GYÁRTANAK

érdekesség

A Statista2 szerint 2022-ben világszerte közel 80 millió gépjárművet gyártottak. Az elmúlt évtizedben 2017-2018 között volt a legtöbb jármű, a becslések szerint 97 millió darabot gyártottak. Nem csoda, hogy egyre rosszabb a közlekedés! A legnagyobb személygépkocsi- és haszongépjármű-gyártók 2020-ban Kína, Japán és Németország voltak.

9. EGY MODERN FORMA-1-ES AUTÓ KÉPES FEJJEL LEFELÉ HALADNI EGY ALAGÚTBAN 120 KM/ÓRÁS SEBESSÉGGEL

érdekesség

Az F1-es autók kanyarodás közben körülbelül 3,5G-t tudnak produkálni, ami azt jelenti, hogy elegendő aerodinamikai leszorítóerővel rendelkeznek ahhoz, hogy fejjel lefelé haladjanak egy alagútban.

Egy másik érdekes tény a Forma-1-es autókról, hogy 0-160km/h-ról 0-ra és vissza 5 másodperc alatt gyorsulnak fel. A leggyorsabb mért F1-es autó 2022-ben 251,7l/h volt, míg a valaha F1-es versenyen mért legnagyobb sebesség 272,5km/h volt 2016-ban a Mexikói Nagydíjon.

Ha már a sebességnél tartunk….

10. MELYIK A VILÁG LEGGYORSABB AUTÓJA?

érdekesség

A világ leggyorsabb autójának címéért rengeteg versenyző van, és ahogy a technológia fejlődik, úgy nő a végsebesség is. Jelenleg a világ leggyorsabb benzines/belsőégésű motorral hajtott autója a ugatti Chiron Supersport 300+ amely nevéhez méltóan 300 mph feletti sebességre képes,

A leggyorsabb elektromos jármű a horvát Rimac Nevera, amely 258 mph-val képes száguldani. 1914 lóerős, és 1.9 másodperc alatt gyorsul 100-ra.

11. AZ EDDIGI LEGNAGYOBB FELJEGYZETT GYORSHAJTÁSI BÍRSÁG 180 000 FONT (294 601 DOLLÁR) VOLT.

érdekesség

A hatalmas összegű gyorshajtási bírságot egy svájci autós kapta, akit 2010. januárjában egy svájci faluban, St. Gallen közelében kaptak rajta, hogy 137 km/h-val hajtott 80 km/h-s zónában. Svédországban a gyorshajtási bírságok arányosak azzal, hogy valaki mennyit keres. Ez a férfi egy piros Ferrari Testarossát vezetett, vagyona 14,1 millió font (23,1 millió szingapúri dollár).

12. A VILÁG ELSŐ GYORSHAJTÁSI BÍRSÁGOT 1902-BEN ADTÁK KI 13 KM/H-S SEBESSÉGGEL VALÓ VEZETÉSÉRT.

A szóban forgó férfit Walter Arnoldnak hívták, aki botrányos módon a megengedett sebesség 4-szeresével hajtott, ami 2 km/h volt. Egy rendőr kerékpáron üldözte, hogy utolérje Arnold úr 13 km/h-val közlekedő járművét, és kiállítsa neki a világ első gyorshajtási bírságát. Összesen 4 font (6,5 dollár) 7 shilling (kb. 260 font, mai pénzben számolva 425 dollár) bírságot kapott, amelyből 10 shillinget a gyorshajtásért.

13. KÖRÜLBELÜL 6 HÓNAPIG TARTANA AUTÓVAL ELJUTNI A HOLDRA.

Képzeljük el, hogy el tudnánk autózni a Holdra, őrült ötlet! Elméletileg az egyetlen probléma a szilárd út hiánya mellett, amin vezethetnénk, vagy az a tény, hogy nincs légkör vagy belélegezhető levegő, és nulla a gravitáció, az lenne, hogy találjunk egy benzinkutat, ahol tankolhatunk… és talán egy mosdót!

14. AZ AUTÓK KÖRÜLBELÜL 30 000 ALKATRÉSZBŐL ÁLLNAK.

érdekesség

Mivel egy autóban ennyi különböző alkatrész van, egy átlagembernek nehéz megjegyezni mindet. Ezért vannak szerelőink és technikusaink, akik segítenek javítani és átalakítani egy járművet, ha változtatásokra van szükség. A leggyakoribb autóalkatrészek köztudottan az akkumulátor, a motor, a fényszórók és a fékbetétek, amelyeket otthon is könnyen ellenőrizhetünk az esetleges problémák és javítások tekintetében.

15. A JÁRMŰ LEGNAGYOBB FUTÁSTELJESÍTMÉNYÉNEK VILÁGREKORDJA 4 800 000 KILOMÉTER.

érdekesség

Egy Irvin Gordan nevű férfi, aki egy 1966-os Volvo 1800S tulajdonosa volt, 2014-ben valamivel több mint 3 millió mérföldet tudott megtenni. 2014-ben ezzel a távolsággal majdnem 120 világkörüli utat tudott megtenni. Mi volt tehát a titka, hogy ilyen sokáig életben tartotta az autóját? Soha nem fogjuk megtudni, hogy mi, de azt tudjuk, hogy a rendszeres karbantartás kulcsfontosságú.

16. DUBAIBAN VANNAK A VILÁG LEGGYORSABB RENDŐRAUTÓI

Nem meglepő, hogy a Guinness World Records szerint Dubai rendelkezik a világ leggyorsabb rendőrautóival. A flottájukban szerepel egy Bugatti Veyron, hogy csak az egyik autót említsük. Ez az erős autó 16 hengeres motorral rendelkezik, amely 1000 lóerőt teljesít, és akár 253 mérföld/órás (407 km/h) sebességre is képes, és mindössze 2 és fél másodperc alatt ugrik 0-ról 100 mérföld/órás sebességre. Szóval gondolja meg még egyszer, mielőtt megpróbálná lehagyni a rendőrséget Dubajban.

17. SVÁJCBAN ESTE 10 ÓRA UTÁN TILOS BECSAPNI AZ AUTÓ AJTAJÁT.

Bizarr szabály, amikor először hallod, de van értelme, mivel ezt a törvényt este 10 után azért vezetik be, hogy ne zavarják a többi embert, mivel a legtöbben ilyenkor már alszanak vagy pihennek.

18. A VILÁG LEGNÉPSZERŰBB AUTÓSZÍNE A FEHÉR

Immár 10. éve ismét a fehér színt választották a legnépszerűbb autószínnek. Egy ausztrál tanulmány szerint a fehér színű járművek 10%-kal kisebb valószínűséggel szenvednek balesetet.

És ha kíváncsi  lennél, a legkevésbé népszerű autószín a lila.

19. AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN 45 MÁSODPERCENKÉNT LOPNAK EL EGY AUTÓT!

A Statista3 autólopási statisztikái szerint 2021-ben 100 000 lakosra 268 eset jutott az USA-ban. A Nemzeti Biztosítási Bűnügyi Hivatal (NICB) éves Hot Spots jelentéséből származó lopott autókra vonatkozó statisztikák kifejtik, hogy ez több mint 932 000 lopásnak felel meg.