Az 1969-ben bemutatott, majd 1971-ben átdolgozott Fiat 130-as tipikusan stílusos kísérlet volt arra, hogy az Executive osztályban eladásokat lopjon.

A négyajtós limuzin (Berlina), egy elegáns kupé és egy praktikus kocsi formájában kínált modell elegáns alternatívát jelentett a hagyományos német piacvezetőkkel szemben.

Az 1971-es átdolgozás - amelyet Type B néven ismertek - bevezette a nagyobb, erősebb 3,2 literes V6-os hajtásláncot a Berlinába, amely egy adag extra teljesítményt adott az amúgy is karakteres gépnek.

Természetesen a túlnyomó többségük az idő és az korrózió viszontagságainak áldozatául esett, ezért is öröm hogy ez a figyelemre méltóan jó állapotban lévő és rendkívül eredeti példány megmaradt.

Nagyon kevés ilyen autó maradt fenn restaurálatlan állapotban, ezért igazán bámulatos, hogy ez a különlegesen specifikált példány ennyire eredeti és változatlan.

Lehetséges, hogy ennek a 130-asnak is igazán ritka öröksége van. A tulajdonos elmondta, hogy az első tulajdonos maga a római Fiat volt, és úgy gondolják, hogy Gianni Agnelli sofőrje használta, hogy a nagy ember személyesen közlekedjen vele.

Bárhogy is legyen, mindössze 25 703 km van az órán, szép kék fényezéssel, csillogó fényezéssel és csodálatosan plüss belsővel - nem is beszélve a hangos V6-osról - ez minden, amit egy klasszikus olasz limuzintól elvárhatunk.

Képek: Car and Classic

Ha még több ilyen gyönyörű autót szeretnél látni, irány a facebook oldalam!